[Friss hozzászólások] [6-1]
Vecsési babos káposzta
75 dkg vecsési savanyú káposzta,
1 kis főtt füstölt csülök,
1 füstölt sertésfarok (vagy köröm),
25 dkg előző este beáztatott,
nagy szemű tarkabab,
15-15 dkg füstölt szalonna és vöröshagyma,
1 fej fokhagyma,
1-1 evőkanál piros fűszerpaprika és ételízesítő, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
a tálaláshoz 2 dl tejföl
és egy hegyes csípős paprika.
|
A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, és felengedjük a csülök főzőlevével. Beleszórjuk az ízesítőket, majd puhulási sorrendben, egymás után egyórás időközökben beletesszük a füstölt húst, a babot és a káposztát. Ezután hozzáadjuk a közben kis kockákra vágott csülökhúst. Jól összefőzzük. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, csípős paprikával feldíszítjük és friss kenyérrel kínáljuk. | |
Szilvás, káposztás csirkecombok burgonyával
Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, bőrüket lehúzzuk. Kimossuk a káposztát, majd 1-2 dl vízzel feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, a fahéjat, sót és a kockára vágott füstölt húst, majd letakarva 40 percig főzzük. A csirkecombokat beszórjuk a fűszerkeverékkel, és serpenyőben, forró olajon mindkét oldalán elősütjük. A húst beleteszszük a káposztába, és 20 percig együtt pároljuk őket. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Végül a korábban vízben vagy borban áztatott szilvákat rászórjuk, öszszerázzuk, és további 10 percig pároljuk. A körethez a héjában megfőzött, megtisztított burgonyá-kat nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk, majd a csirke sütéséből visszamaradt olajos serpenyőben kicsit átpirítjuk.
Elkészítési idő: 90 perc
|
Nagyon szeretem a kínai ételeket. Majd mindegyik vendéglőben kínálnak erős savanyú káposztát. A receptet bárhogy faggattam senki nem akarta elárulni, ezért addig kisérleteztem, míg rá nem jöttem.
Kínai erős savanyú káposzta
Hozzávalók:
Olajon enyhén megpároljuk a kis kockákra vágott paprikát. Megszórjuk a fűszerpaprikával, és az erős pistát is hozzáadjuk. Beletesszük a kinyomkodott savanyú káposztát, és csak addig pirítjuk együtt, hogy ne legyen az a roppanós nyers, de nem szabad teljesen puhára főzni sem. Melegen is fogyasztható sült húsok mellé köretként, de kihűtve savanyúként, vagy szendvicsekbe első osztályú.
Receptet beküldte: Nagy Péter (www.zpnet.starja.hu/gagarin/nagyp |
Anyósomtól tanultam ezt a receptet aki, ahogy apósom volt mondta "anyós úgy jó, ha porhanyós!"
Káposztás kolbász
Hozzávalók: (2 személyre)
Olajon az ujjnyi karikára vágott kolbászt félig megpirítom, majd hozzáadom a (nem átmosott, nem kinyomkodott) savanyú káposztát. Addig párolom együtt a nyersanyagokat amig a káposzta félpuha nem lesz.
Igény szerint kell sózni, a többi ízt, és a színt a kolbásztól kapja.
Kellemes jó étvágyat hozzá. ( Reggelire való étek, de másnaposság ellen is jó!)
Receptet beküldte: Nagy Péter (www.zpnet.starja.hu/gagarin/nagyp |
Ha van egy jó recepted,
és szívesen megosztanád másokkal is, akkor várjuk a
recepttárba!
|
Tejfölben sűlt töltött káposzta
Hozzávalók:1,5 kg kicsontozott sertéstarja, 25 dgk füstöltszalonna, 20 dgk rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 db savanyúkáposzta-levél, 1,5 kg savanyúkáposzta, 1,5 l tejföl ( nem tévedés! ), ízlésszereint só, 1 teáskanál pirospaprika,1 teáskanál csombor,1 mokkáskanál törött feketebors, 10 dgk zsír.
A rizst átmossuk, lecsurgtjuk, majd félig megfőzzük. a vöröshagymát megtisztítjuk, és a zsíron üvegesre sütjük. A húst kis kockákra vágjuk és összekeverjük a félig főtt rizzsel, a sűlthagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Beletöltjük a savanyúkáposzta-levelekbe. A füstöltszalonnát hajszálvékony szeletekre vágjuk, és 6-7 l-es beáztatott cserépedény (esetleg lábos) alját kirakjuk vele. Erre ráterítjük a savanyúkáposzta felét, megszórjuk a csombor felével, sózzuk, borsozzuk majd ráhelyezzük egymásmellé a töltelékeket. 6 dl tejföllelleöntjük, ezután beborítjuk a maradék savanyúkáposztával, ezt is megfűszerezzük, végül nyakonöntjük a maradék tejföllel. Lefedve hideg sütőbe tesszük és a lángot fokozatosan erősítve, közepes tűzön sütjük 3 órán keresztül.(Ha lábosban készítjük el, akkor a tűzhely lapján felforraljuk a lefedett káposztát, majd forró sütőbe téve közepes lángon sütjük.)
Forrás: Frank Júlia Disznótorban című szakácskönyve
|
[Friss hozzászólások] [6-1]
|