Vecsési savanyú káposzta
2003.10.27. 22:18
Vecsésről természetesen a savanyú káposzta jut mindenki eszébe és azok a csak barátok közt megnyíló, szófukar sváb gazdák, akik az újkori történelem viharaival vetődtek el ide. A település érdekessége, hogy fejlődésével 4 központ alakult ki.
Vecsési savanyú káposzta
Vecsés és a savanyú káposzta egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A káposztasavanyítás sváb szokásként került Magyarországra és a svábok a káposztanemesítés terén is komoly tradíciókkal rendelkeznek. A vecsésieket először a szükség, a jó természeti adottságok és a budapesti piac közelsége miatt kezdtek káposztát termelni és savanyítani. A savanyú káposztát azonban olyannyira megkedvelték nálunk, hogy egyre nagyobb mennyiségben kezdték el termelni. A műsorból kiderül, hogy hogyan terjednek ezek a hagyományok a sváb családokban generációról generációra és, hogy a vecsési káposztának valójában semmilyen titka nincs, mégis az egyik legismertebb termék a hazai és a külföldi piacokon.
A cikkek forrása: Az MTV Főtér című műsorának oldala
|